söndag 5 februari 2012

Brinnande giraffer och målande galenskap

”Jag förstår verkligen den här. Jag ser och känner kärnan i denna bit modern konstskatt.  Ser ni hur Dalí genom att tända eld på giraffen i bakgrunden får oss att dra våra blickar dit och inte till de groteska men ända attraktiva kvinnorna som är både större och i längre fram i bilden. Förstår ni hans tankesätt? Det är inte alltid det vi ser som tydligast som är det viktiga. Det är inte alltid den hela bilden som ger oss hela sanningen. Den brinnande giraffen är ett tydligt och klassiskt exempel på detta. Njut nu av detta fantastiska bidrag till konsthistorien. Njut av galenskapen som bultandes innanför Dalís panna skapade det här”. 

Jag nickade instämmande mot vår bildlärare som den senaste halvtimmen med stor entusiasm gått igenom några utav modernismens stora konstnärer och deras största verk.  Självklart fattade jag ingenting om vad hon menade med att ”den brinnande giraffen får oss att dra våra blickar mot det viktiga i bilden” eller att det var ”galenskapen” som skapat den fantastiska tavla vi nyss sett på en overhead-maskin.  Men oavsett hur mycket jag förstod av det något pretentiösa predikandet så var konsten oerhört bra. Dalí, Magritte, Miró, Picasso, GAN och Warhol och så vidare. Konst som jag inte alls skulle ha något emot att hänga upp på vägen. Den enda som har något emot det är min plånbok.  Jag gillar det, men förstår det inte alltid. Eller, om jag ska vara ärlig, jag förstår det inte alls. Att jag inte förstår kanske har att göra med min ålder och/eller min brist på sådan erfarenhet och kunskap som gör att jag kan placera modernismen i ett vidare sammanhang.

Oavsett om man förstår modernismen eller inte spelar det ingen roll. Jag tycker om vad jag ser och det är det viktiga. Nästa gång jag går på moderna museet kommer jag inte att tynga mig själv genom att försöka förstå det budskap som konstnären vill förmedla. Jag kommer bara titta på konsten och tycka om den som den är. Oavsett budskap.


Salvador Dalí - The Burning Giraffe (1937)
Bild tagen från www.google.se

1 kommentar:

  1. Är det viktigt att förstå? Är det möjligt att förstå? Är det intressant att fundera över frågorna? JUST det handlar modernismen om, eller hur?
    Och hur blir det med litteraturen, och förståelse - och vad ÄR förståelse. To be continued.

    PS: Av - INTE utav. Det senare är något slags hyperkorrektion som blivit på modet. Släpp och glöm!

    SvaraRadera